Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
No items found.

Jak vybrat registrátora domény?

Kdo není na internetu, jako by nebyl. A v obchodu to platí dvojnásob! Co je potřeba k tomu, abyste na „tom internetu“ byli? Zaregistrujte si doménu. Udělat toho samozřejmě musíte o něco více, ale to zatím necháme stranou a podíváme se na to, jak si vybrat doménu a jejího registrátora.

Kristýna Horová
14.5.2018

Prošli jste si martýriem výběru vhodné domény a vybrali tu „jednu jedinou“, která je jednoduchá, krátká, výstižná a vůbec se snadno pamatuje. Tady práce bohužel nekončí, musíte si ověřit, jestli je doména volná, pokud ne, čeká vás výběr znovu. Pokud je volná můžete se směle pustit do její registrace.


Právě v tuto chvíli přichází na scénu registrátoři, kteří mají uzavřenou smlouvu s centrálním registrem CZ.NIC.  V České republice jich je kolem padesáti, těmi největšími podle počtu spravovaných domén jsou FORPSI, Wedos, Active 24. Vy si můžete vybrat podle své libosti a mezi jednotlivými registrátory můžete i přecházet. Při výběru je vhodné zvážit některé věci, které vás na první pohled nemusí napadnout.


Cena

Nebudeme si nic nalhávat – často bývá hlavním hodnotícím kritériem. Každý poskytovatel má jiný ceník a účtuje si za služby jiné sazby. Ceny za registraci domény se řídí také podle toho, s jakou koncovkou si doménu chcete registrovat (.cz, .com, .sk, .eu, .net, …). Nicméně cenová úroveň vždy neodráží kvalitu služby a pro uživatele, který si doménu neregistruje každý měsíc, je obtížné předem odhadnout kvalitu služby. CZ.NIC se snažil pomoci a proto každý rok provádí certifikaci registrátorů. Všichni výše uvedení registrátoři dosahují nejvyšší „pětihvězdičkové“ úrovně kvality poskytovaných služeb.


Dostupnost, cena a parametry souvisejících služeb

Ve většině případů budete k doméně potřebovat i webhosting, nebo třeba jen e-maily. V tom případě je dobré si předem zjistit, zda registrátor tyto služby nabízí, s jakými parametry a samozřejmě za jakou cenu.


Cena hostingu se odvíjí od počtu aliasů, počtu e-mailových adres, velikosti prostoru pro web a technického zázemí. Není problém mít registrovanou doménu u jednoho registrátora a hosting si zaplatit u jiného. Mít vše pod jednou střechou má např. tu výhodu, že když se objeví potíže a něco nebude fungovat, nebudou si vás přehazovat jak horký brambor.


I zde si pořádně prostudujte nabídku, nízká cena může být lákavá, ale může se jednat jen o akci na přechodnou dobu a po jejím uplynutí byste se mohli hodně divit. Užitečné může být i podívat se na zkušenosti stávajících zákazníků třeba se zákaznickou podporou – v případě, kdy vám nefunguje webová prezentace nebo e-maily není příjemné čekat týden na odpověď od registrátora.


Správa

Velmi důležitým kritériem při výběru domény je administrátorské rozhraní. Většinou registrátoři nabízejí přehledné a jednoduché ovládání, kde si většinu nastavení a změn můžete udělat sami. Ti, kteří to neumožňují, nabízí možnost poslat požadavek na podporu a sami vám vše nastaví. To ale může zabrat nějaký čas a vy musíte čekat.


Ověřte si také, že vás registrátor uvede jako oficiálního držitele domény. Většinou tomu tak je, ale znáte to, jistota je jistota.


Doplňkové služby

Před samotnou registrací se podívejte na to, jak kvalitní je zákaznický servis a jaké nabízejí doplňkové služby (e-mailové adresy, úpravy DNS, ochrana soukromí, whois, hromadnou registraci a přesun domén, …). Právě u doplňkových služeb můžete dojít k tomu, že registrátor nenabízí vše, co potřebujete. V některých případech může všechno nabízet, ale může to být zpoplatněno vysokými poplatky, které byste jinde nezaplatili.


K rozhodování vám může pomoci také seznam registrátorů, který spravuje sdružení CZ.NIC. Kromě základních informací a odkazů tu najdete i hodnocení úrovně poskytovaných služeb jednotlivých registrátorů.


Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál