Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Odborník na použitelnost Jeff Johnson vystoupí na konferenci v Praze

Jeff Johnson, který vystoupí 22. a 23. června na pražské Konferenci User Experience a povede zde i dva workshopy, je uznávaným odborníkem v oblasti použitelnosti, návrhu uživatelského rozhraní a designu a kognitivní psychologie.

Jan Hlaváč
12.4.2011
Jeff-johnson-na-konferenci
Autorem fotky je Ram Yoga.

Jeff stojí v čele konzultační společnosti UI Wizards, která se zabývá hodnocením a návrhem uživatelských rozhraní a webových stránek. Zde zhodnocuje svoje dlouholeté zkušenosti (v oboru působí přes 32 let), které nabyl během svého působení v mnoha významných firmách jako Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Xerox a mnoho dalších.

Mimo to je také častým účastníkem různých konferencí. Naposledy jste ho mohli vidět přednášet na konferencích:

Jeff Johnson je veřejnosti známý především díky jeho knížkám, popisujícím chyby v uživatelském rozhraní softwaru, webů nebo her. Mezi první z nich patří:

GUI Bloopers 2.0

Je druhé přepracované vydání populární knížky Jeffa Johnsona - GUI Bloopers: Don'ts and Do's for Software Developers and Web Designers, popisující detailně nejčastější chyby v uživatelském rozhraní. Blooper je výraz pro nesmyslnou zarážející chybu, například dialogové okno, které uživatele vybízí k výběru ze dvou možností, přičemž obě dvě jsou stejné (na příklady se podívejte do galerie chyb použitelnosti). Knížka je rozdělená na několik kapitol, kde jsou postupně rozebrány chyby v použitelnosti podle kategorií: chyby ovládacích prvků v uživatelském rozhraní, chyby v navigaci, textové chyby, chyby v designu a rozvržení stránky, chyby interakci s uživatelem, chyby v reakci na činnost uživatele, manažerské chyby a chyby v barevnosti. V každé kapitole jsou příklady s ukázkami chyb, takže zde najdete celkem 70 ukázkových bloopers.

Podrobnější informace se dozvíte na anglické stránce věnované této knížce.

Web Bloopers

S tím jak pokročila doba a s ní i rozmach internetu, nestačila v původní knížce GUI Bloopers jedna kapitola věnovaná chybám na webech, a tak ji v druhém vydání už nenajdete. Místo toho si vysloužila samostatnou knížku: Web Bloopers: 60 Common Web Design Mistakes, and How to Avoid Them. Jak název napovídá, najdete zde šedesát nejběžnějších chyb v použitelnosti na webových stránkách a nově také rady, jak se těmto chybám vyhnout. Rozdělení chyb je velice podobné jako u chyb v uživatelském rozhraní, je zde ale více brán zřetel na specifické části webu: například kapitola o chybách ve vyhledávání nebo webových formulářích.

Knížka má opět svoji webovou stránku, kde najdete i nějaké materiály ke stažení a zajímavé odkazy.

Designing with the Mind in Mind

Aby byl výčet knížek od Jeffa Johnsona kompletní, zmíním ještě jednu novou, která vyšla v letošním roce: Designing with the Mind in Mind: A Simple Guide to Understanding User Interface Design Rules. Pokud vás tato nová knížka zajímá, stáhněte si jako ukázku celou třetí kapitolu z této nové knížky.

Jeff Johnson v Praze

Pokud byste se chtěli zúčastnit jeho přednášek nebo workshopů, máte právě teď jedinečnou možnost. Jeff Johnson vystoupí 22. a 23. června v Praze na Konferenci User Experience. V rámci ní zde bude mít přednášku na téma, zda se investice do použitelnosti vyplatí a jak se vám vrátí díky spokojenosti uživatelů. Druhý den pak povede dva odborné workshopy v angličtině: Designing What to Design: A Task-Focused Conceptual Model.

Screenshot ze slajdů Jeffa Johnsona 1

Druhý workshop bude GUI Bloopers.

Screenshot ze slajdů Jeffa Johnsona 2

K návštěvě si můžete vybrat jak samotnou konferenci, tak i oba workshopy zvlášť, stačí se jen zaregistrovat. Další podrobnosti najdete na webu Konference UX.

Pozvánka Jeffa Johnsona na Konferenci UX

Jeff Johnson - Invitation to User Experience Prague 2010 from Dobrý web on Vimeo.

Co si ještě přečíst

Na sitepoint.com vyšel už dříve jeden rozhovor: Interview - Jeff Johnson of GUI Bloopers

Na stránkách baychi.org slajdy z přednášky Psych 101: The Psychological Basis for UI Design Rules z roku 2008.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál