Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX
Výzkum

World Usability Day 2006

Včera proběhl v pražském hotelu Legie další ročník World Usability Day. Tuto konferenci zaměřenou zejména na použitelnost a přístupnost, pořádá kromě Sun Microsystems a ČVUT i Dobrý web.

Přemysl Žák
12.4.2011

Jako první vystoupil Harry Burks ze společnosti Sun Microsystems. Mluvil především o projektu Orca, což je podpůrná technologie, usnadňující zrakově postiženým lidem práci s počítačem. Jedná se zejména o podpůrné programy kombinující hlasovou syntézu, braillovo písmo, přibližování atd. Možnosti Orcy demonstroval Harry Burks na aplikacích běžících pod GNOME Desktop (grafické prostředí pro UNIXové systémy), které asi někteří znáte z operačního systému Linux.

Nejvíce jsem se těšil na prezentaci společnosti Seznam.cz o návrhu jejich uživatelských rozhraní a webů. Seznam připravuje všechny své designy pro rozlišení 800x600. Je to prý proto, že toto rozlišení je ideální z hlediska množství prvků, které je člověk schopen na stránce vstřebat. Byly zmíněny i vlastní analytické a testovací nástroje, které Seznam používá pro testování svých designů. Moc konkrétních informací jsem se sice nedozvěděl, ale jsem rád i za to málo. Po přednášce následoval prostor pro dotazy - týkaly se hlavně důvodů podobnosti uživatelských rozhraní Seznamu a Google.

Další přednáška pojednávala o systému zvukové navigace uvnitř budov pro zrakově postižené. Tento systém je zatím vyvíjen na ČVUT. Další přednášející z ČVUT, Adam J. Sporka, posluchačům představil software pro ovládání kurzoru myši neřečovými zvuky. Chcete-li se o tomto zajímavém softwaru dozvědět více, případně si takové ovládání kurzoru vyzkoušet, podívejte se na stránky projektu.

Po obědě následovala přednáška Luboše Plotěného o uživatelském testování webu Navrcholu.cz, které jsme během října provedli v Dobrém webu. Luboš seznámil posluchače s testovaným webem, s cíli a průběhem vlastního testování, dostalo se i na praktické problémy (víceméně technického charakteru), které by vás mohly potkat, chystáte-li se nějaké testování provádět. S obsahem jeho přednášky vás seznámí prezentace, ve které mj. uvidíte, jak vypadala testovací místnost a výstupy z testování.

Poslední přednáška patřila společnosti Brailcom. Pokud se zajímáte například o přístupnost webu, určitě vám tato společnost není neznámá. Prezentován byl systém pro správu obsahu (CMS) Wiking, který je navržen s velkým důrazem na bezbariérovost. Celkem mě tato prezentace zklamala - mnoho nových informací jsem se nedozvěděl.

Na závěr konference jsme si prohlédli Usability Lab v areálu ČVUT na Karlově náměstí. Už se mi sice nikam nechtělo, ale ukázka testování softwaru pro správu kontaktů při řízení auta mi přišla velice vtipná. Závěrečnou neformální večeři jsem vynechal - s kolegy jsme zvolili poněkud komornější posezení v Pivovarském domě.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál