Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
Digitální marketing
SEO

Mazat nebo nemazat komentáře v blogu?

Google zase o trochu poodhalil kritéria, která zohledňuje při hodnocení webů. Tentokrát by měli zbystřit všichni, kteří uvažují o tom, že vymažou komentáře u článků na svém blogu. Z hangoutu s Johnem Muellerem ze SEO Centra vyhledávání Google, který se uskutečnil na začátku února, totiž vyplývá, že komentáře Google bere při hodnocení stránek v úvahu.

Kristýna Horová
17.3.2021

Během hangoutu se jeden z vlastníků webů ptal, zda Google ve výsledcích vyhledávání zohledňuje komentáře uživatelů u blogových příspěvků. Přemýšlí totiž o jejich odstranění a zajímá ho, jestli nepřijdou stránky o dobré hodnocení a s ním i o pozice v SERP (výsledky vyhledávání).

Nesmíme ani naznačovat, nebo ano?

Jak už to u Googlu bývá, John Mueller ve své odpovědi nedal žádná konkrétní doporučení ohledně odstraňování komentářů. Rozhodnutí ponechal čistě na rozhodnutí každého jednotlivého vlastníka webu. Nicméně nabídl jisté informace, které vám s rozhodnutím o odstranění komentářů mohou dost pomoci.

Podle něj by si vlastníci stránek měli být vědomi toho, že Google považuje komentáře za součást obsahu. Významné jsou pro roboty především v případě, že komentáře obsahují informace, které uživatel hledá. Takový komentář může pomoci stránce zobrazit se ve výsledcích vyhledávání, případně vylepšit její pozici. Když takové komentáře smažete, může se stát, že Google nebude schopný vaše stránky najít, a ty pak ze SERPu vypadnou.

Mueller ale upozorňuje, že Google dokáže odlišit sekci komentářů od hlavního obsahu, takže s komentáři zachází trochu odlišně. Pravděpodobně jim nepřikládá tak vysokou váhu, jako hlavnímu textu, ale o tom se můžeme jen dohadovat.

Údajně totiž existují případy, kdy jsou komentáře pro stránky velmi cenné, a to především ve chvíli, kdy nabízejí další užitečné informace k tématu, které jdou nad rámec hlavního obsahu. Na druhou stranu existují i komentáře, které mají malou nebo nulovou vypovídající hodnotu, a ty jsou pro hodnocení zcela bezcenné.

Jak poznat hodnotné komentáře? 

Prozkoumejte dotazy vedoucí na stránky na webu a zároveň projděte i komentáře. Pokuste se odhadnout, jaký dopad by mělo smazání všech komentářů. Možná zjistíte, že informace v komentářích na vašich stránkách pomáhají vyhledávačům najít váš web na některé dotazy. Kromě toho tak můžete získat i inspiraci pro další tvorbu.

Mueller na závěr svého prohlášení všem připomenul, že Google komentáře rozhodně neignoruje. Pokud se tedy rozhodnete smazat komentáře, měli byste očekávat určité změny, pokud jde o hodnocení ve vyhledávání.

Co si z toho odnést?

Všechno si nejdřív promyslete. Než se tedy rozhodnete smazat komentáře u svých blogových článků, projděte je a vyberte ty, které nesou podstatné informace nebo jsou pro vyhledávače hodnotné. Těch se rozhodně nezbavujte. Vymazat můžete ty, které nejsou relevantní pro téma článku nebo obsah vašeho webu.

Společně s tím však vyvstává ještě jedna otázka, je chytré nechat komentáře na webu zakázané? Nebylo by z hlediska pozic ve vyhledávání výhodnější komentáře povolit? Pravděpodobně ano, jen je potřeba si hlídat, kdo a jaké komentáře vám pod článek vkládá. Určitě nechcete, aby se pod vašimi články objevoval spam nebo odkazy na konkurenční weby.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál