Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
Analytika

Základy práce s NAVRCHOLU.cz (1. díl)

Na základě příznivých ohlasů na náš předchozí seriál o Google Analytics jsme pro vás připravili podobný seriál pro začátečníky, a to o českém systému pro měření a analýzu návštěvnosti – NAVRCHOLU.cz. V dnešním úvodním díle se dozvíte, jak si založit účet a jak vložit do stránek měřící kód.

Přemysl Žák
12.4.2011

O NAVRCHOLU.cz

Navrcholu.cz je přední český nástroj pro měření a analýzu návštěvnosti webových stránek, patřící (stejně jako Dobrý web) pod křídla společnosti Internet Info. Poskytuje velké množství statistických informacích o návštěvnosti a chování uživatelů na webu. Pokud máte menší web s méně než 100 000 zobrazenými stránkami měsíčně a spokojíte se základními statistikami, můžete systém využívat zdarma. Je-li návštěvnost vašeho webu vyšší nebo chcete-li pokročilé statistiky, můžete využít další dva placené tarify.

Proč zvolit právě Navrcholu, když Google Analytics je zdarma?

Možná, že to je první otázka, která vás napadla po přečtení úvodního odstavce. Google Analytics je skutečně zdarma a za pokročilejší statistiky v Navrcholu.cz je opravdu třeba zaplatit. Pojďme se tedy podívat na výhody, které Navrcholu.cz oproti Google Analytics nabízí.

  • Navrcholu.cz je v češtině. Pro někoho tento fakt nehraje významnou roli, ale pokud uživatel příliš nevládne angličtinou, je pro něj rozhraní v češtině značnou výhodou.
  • Technická podpora. Jelikož je Navrcholu.cz z velké části placená služba, je samozřejmostí kvalitní e-mailová a telefonická podpora, která se vám bude v případě problémů věnovat.
  • Umístění v katalogu stránek. Každý web využívající Navrcholu.cz může mít zápis v katalogu Navrcholu.
  • Porovnání s konkurencí. Díky vysokému počtu webů v katalogu, žebříčkům a veřejným statistikám můžete získat přehled o tom, jak si stojí váš web v porovnání s weby vaší konkurence.

Založení uživatelského účtu

Prvním krokem, který je třeba provést, chcete-li zprovoznit na svém webu měřící systém NAVRCHOLU.cz, je založení uživatelského účtu.

Pokud jste již tak neučinili, přejděte na web http://NAVRCHOLU.cz.

Navrcholu.cz - titulní stránka

Dostanete se tak na titulní stránku webu, kde kliknete na odkaz Registrace, který se nachází vpravo nahoře.

Navrcholu.cz - registrace

Nyní je třeba vyplnit osobní údaje. Ty potom odešlete pomocí tlačítka Odeslat.

Navrcholu.cz - Registrace - vyplnění osobních údajů

Mějte na paměti, že email, který zadáte, musí opravdu patřit vám, neboť na něj bude odesláno vaše přihlašovací heslo. Pokud jste si vybrali uživatelské jméno, které již vlastní někdo jiný, budete vyzváni k vybrání některé ze systémem navržených variant, nebo můžete vymyslet vlastní alternativu.

Navrcholu.cz - Registrace - volba přihlašovacího jména

Po kliknutí na tlačítko Odeslat se na Vaši e-mailovou adresu zašle automaticky generované heslo.

Přihlášení do systému

Na titulní stránce http://NAVRCHOLU.cz vyplňte své jméno a také heslo, které jste e-mailem obdrželi. Vzhledem k tomu, že vygenerované heslo nebudete chtít celé přepisovat, asi vás napadne si jej zkopírovat do schránky a posléze vložit do políčka Heslo. Dávejte si však pozor, abyste nezkopírovali heslo např. s mezerou.

Navrcholu.cz - Přihlášení do systému

Po vyplnění údajů a kliknutí na tlačítko přihlásit se dostanete do administračního rozhraní, které má název Moje Navrcholu.

Moje Navrcholu

Změna hesla

První věc, kterou pravděpodobně bude většina z vás chtít provést, je změna hesla. Ne každému totiž vyhovuje automaticky vygenerované heslo.

Klikněte tedy vpravo nahoře na odkaz Nastavení. Objeví se stránka uživatelského systému

Navrcholu.cz - změna hesla

Vyplňte vaše přihlašovací údaje a klikněte na tlačitko Přihlásit. Následně klikněte na odkaz Změna hesla.

Navrcholu.cz - Změna hesla - potvrzení

Vyplňte nejdříve znovu své stávající (vygenerované heslo) a do další kolonky vyplňte nové heslo, které chcete nyní používat. V další kolonce totéž heslo napište pro kontrolu ještě jednou.

Přidání webu

Nyní je tedy na čase zprovoznit statistiky na Vámi vybraném webu. V levém menu klikneme na položku Přidat web. Objeví se stránka s pravidly používání, kterou je nutno odsouhlasit, chcete-li NAVRCHOLU.cz používat. Nedoporučuji však odsouhlasit pravidla používání, aniž byste si je nejdříve přečetli.

Pokud jste pravidla používání přečetli a souhlasíte s nimi, klikněte na tlačítko Souhlasím. Přejdete tak na stránku s výběrem tarifů.

Navrcholu.cz - Přidání webu - volba tarifu

Protože si budeme chtít používání NAVRCHOLU.cz zatím jenom vyzkoušet a nechceme tudíž nic platit, zvolíme tarif Lite a klikneme na tlačítko Pokračovat.

Každý nově registrovaný web má k dispozici na prvních 30 dnů automaticky nejvyšší tarif Platinum zdarma.

Navrcholu.cz - Přidání webu - informace o webu

Objeví se formulář, do kterého vyplníme informace o přidávaném webu. Všechny údaje kromě poznámky jsou povinné, věnujte tedy jejich vyplnění pozornost. Zároveň všechny údaje musí být pravdivé a srozumitelné a samozřejmě nesmí být v rozporu s pravidly používání.

  • Adresa webu (URL) – vyplňte URL adresu na které se váš web nachází (nezapomeňte na http://).
  • Jméno webu – vyplňte stručný název webu (pokud jde o firemní web, je vhodné uvést název firmy).
  • Popis – stručně popište obsah webu (o čem váš web je).
  • Hlavní sekce a Doplňková sekce – vyberte zaměření vašeho webu. Pamatujte na to, že hlavní a doplňková sekce nesmí být ve stejné větvi hierarchie (tedy např. nelze zvolit hlavní sekci Cestování a doplňkovou sekci Cestovatelské stránky, zážitky z cest)
  • Region – můžete vybrat region, ke kterému se váš web vztahuje, nebo ponechat jako Nedůležité.
  • Přístupnost statistik – NAVRCHOLU.cz nabízí tři stupně přístupnosti statistik:
    • Veřejné statistiky, do kterých má přístup každý uživatel, avšak pro uživatele bez oprávnění jsou viditelné pouze statistiky v rozsahu tarifu Lite.
    • Chráněné statistiky, do kterých mají přístup pouze oprávnění uživatelé. Základní statistiky ovšem zůstávají veřejné.
    • Skryté statistiky – přístupné pouze pro oprávněné uživatele, žádné statistiky nejsou veřejné a záznam webu není vidět v katalogu.

Mějte na paměti, že údaje, které vyplníte, se budou objevovat také v katalogu Navrcholu. Jakmile budete s vyplněnými údaji spokojeni, klikněte na tlačítko Pokračovat. Poté si všechna data ještě jednou zkontrolujte, opravte případné chyby a klikněte na tlačítko Odeslat.

Jakmile budou údaje schváleny administrátorem katalogu, objeví se váš web v katalogu Navrcholu. Na schválení údajů si budete sice muset chvíli (cca 2 - 3 dny) počkat, nicméně měření statistik bude fungovat ihned, jak vložíte do stránek měřící kódy (viz dále).

Navrcholu.cz - Přidání webu - potvrzení registrace

Registrace vašeho webu byla odeslána ke schválení administrátorem. Nyní je třeba vložit do vašich stránek měřící kódy systému NAVRCHOLU.cz

Vložení měřícího kódu

Pokud se registrace vašeho webu zdařila, přijde vám e-mail s oznámením o úspěšné registraci a odkazem na stránku s měřícími kódy. Na tuto stránku se můžete dostat též kliknutím na odkaz měřící kód (viz předchozí obrázek).

Navrcholu.cz - Přidání webu - výběr ikonky

Vyberte si ikonku, která se vám nejvíce líbí a která se hodí pro váš web. Máte vybráno? Pod zvolenou ikonkou tedy klikněte na odkaz zobrazit kód.

Měřící kód Navrcholu.cz

Objeví se okno s HTML kódem, který je třeba vložit do každé stránky webu. Měřící HTML kód je třeba vložit do HTML kódu vašich stránek, nejlépe na konec, před značku </body>. Zkopírujte si tedy měřící kód do schránky a na patřičných místech jej vložte. Zde velice záleží na technickém provedení vašeho webu. Pokud je složen pouze z několika statických HTML stránek, budete muset do každé stránky vložit kód ručně.

Pokud máte společné části webu sdílené pro všechny stránky (například používáte-li nějaký redakční nebo blogovací systém), vložte kód pouze do patičky, která je pro všechny stránky společná.

Pokud váš web využívá rámce (frames), nevkládejte kód do stránky, která rámce definuje (frameset), ale pouze do stránek, které se do rámců načítají.

Nevíte-li si rady, požádejte o vložení měřícího kódu osobu nebo firmu, která má správu vašeho webu na starost.

Jakmile budou měřící kódy vloženy do stránek, začne měření statistik fungovat.

V příštím díle seriálu se budeme věnovat detailnímu seznámení s administračním rozhraním a popisu základních statistik.


Navštivte školení Google Analytics pro začátečníky.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál