Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
Digitální design
UX

Tip: Kdy je lepší vypnout zoomování Google mapy kolečkem myši

Minulý týden jsme realizovali uživatelské testování, v rámci kterého jeden z úkolů vyžadoval od uživatelů pracovat s Google mapou vloženou na stránku. Google mapy nabízí funkci, která umožňuje zoomovat mapu pomocí kolečka myši – v našem případě tato funkce nadělala víc škody než užitku.

Luboš Plotěný
12.4.2011

Hlavní prostor stránky, na kterou se uživatelé při plnění úkolu dostali, zabírala Google mapa s výpisem poboček firmy. Pod mapou se nacházel další obsah. V podstatě to bylo stejné jako na této stránce. A právě skutečnost, že mapa zaujímala hlavní prostor na stránce, a zároveň byla zoomovatelná pomocí kolečka myši, působilo uživatelům velké problémy. Kolečko myši jsou totiž uživatelé zvyklí používat ke scrollování obsahem stránky. Jakmile se však kurzor dostal nad mapu (což bylo vzhledem k velikosti mapy téměř vždy), uživatelé nechtěně začali zoomovat mapu a dostali se tak na mapě zcela mimo prostor, ve kterém se měli pohybovat.

Kontrolní otázka: Také se vám povedlo nechtěně odzoomovat mapu umístěnou výše? Ve výchozím stavu byla přes celou mapu jen Praha.

Myslete na to až budete vkládát mapy na svůj web a raději možnost zoomování kolečkem v případě, kdy bude mapa zabírat většinu prostoru stránky, vypněte. U Google map k tomu slouží funkce disableScrollWheelZoom().

A ještě jeden tip k uvážení. Především u starších testerů bylo patrné, že nedokáží mapu příliš ovládat. Zvažte proto, zda se spolehnout jen na mapu nebo nabídnout i alternativní variantu vyřešenou klasickými odkazy.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál