Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
No items found.

Místní úložiště: Zrychlete svou práci s AdWords

Zdlouhavé úpravy v rozhraní Google AdWords, jejichž značnou součástí je i zešedlá obrazovka s nápisem „Nahrávání..“ Majitelé složitějších a rozsáhlejších reklamních kampaní si asi už zvykli. I v tomto případě ale existuje řešení, které dokáže práci se systémem značně zrychlit. Jednou variantou je užitečný AdWords Editor, pro usnadnění práce přímo v přívětivém rozhraní Googlu si však dnes představíme funkci Místního úložiště.

Tomáš Hajduk
12.4.2011

Bez Google Gears ani ránu

Základním předpokladem pro používání funkce úložiště je nainstalovaný plug-in jako doplněk Vašeho prohlížeče. Google Gears možnosti internetových prohlížečů značně rozšiřují ve spolupráci s webovými aplikacemi, umožní i například přístup k uživatelským informacím bez aktivního připojení k internetu. Zároveň je možné jej využít i pro služby a stránky, které Google neprovozuje, což jistě ocení například webmasteři, kteří se denně setkávají s ohromným množstvím dat. Právě v datech a práci s nimi tkví princip celé této doplňkové funkce.

Princip úložiště

Čím doplněk zrychlení rozhraní AdWords dosáhne? Jednoduše řečeno: nakopírováním spousty dat na Váš pevný disk. Další důležitý předpoklad využití úložiště je tedy nasnadě – dostatek volného místa na Vašem pevném disku.

Při prvním aktivování místního úložiště uloží AdWords všechny potřebné údaje o Vašem účtu na pevný disk. V okamžiku, kdy v rozhraní Vašeho účtu otevřete například jinou kampaň či změníte řazení hodnot ve sloupcích, data se načtou nikoliv ze serverů Googlu, nýbrž z Vašeho počítače. Žádné čekání na načítání hodnot z internetu. Zároveň nehrozí, že by se snad data z AdWords mohla během práce stát neplatnými. Aktualizace a porovnávání statistických údajů totiž probíhá neustále během Vaší práce.

Veškerá data z AdWords plug-in Google Gears ukládá podobně jako prohlížeč soubory cookies – pokud by se tedy na Váš počítač připojil kdokoliv pod jiným uživatelským jménem, k citlivým datům mít přístup nebude (jistou vyjímkou jsou sdílené počítače, na kterých se využívání funkce nedoporučuje).


Místní úložiště k dispozici

Obr. 1: Šedivý přeškrtnutý kroužek značící možnost aktivovat úložiště

Průběh ukládání účtu na Váš počítač

Obr. 2: Upozornění na ukládání dat do Vašeho PC

Aktivace pár kliky

Pokud Vám přijde princip celé utility jednoduchý, tak vězte, že i instalaci, resp. aktivaci zvládnete pár kliknutími. V okamžiku, kdy máte nainstalovaný plug-in Google Gears, stačí ve Vašem rozhraní pouze kliknout na šedý kroužek, který se objeví hned vedle e-mailové adresy v pravém horním rohu účtu (viz. Obr. 1). Dále budete vyzváni ke kontrole bezpečnostních pokynů, které doporučujeme si přečíst – dozvíte se i například podrobnosti, kam přesně se Vaše citlivá data uloží (Obr. 2). Po potvrzení Vás plug-in upozorní, že adresa http://adwords.google.cz bude funkci místního úložiště využívat, což pouze odsouhlasíte políčkem „Důvěřuji tomuto webu. Povoluji, aby používal plug-in Gears.“ A právě v tento okamžik je pro Váš účet místní úložiště aktivní (Obr. 4).


Úložiště zpracovává data

Obr. 3: Zelené políčko značící ukládání a obnovu Vašich dat


Hotovo

Obr. 4: HOTOVO: Úložiště je aktivní a připraveno zrychlit Vaši práci

Zrychlení viditelné okamžitě

Podle společnosti Google je místní úložiště pro Českou republiku dostupné, z mého pohledu a vlastní zkušenosti však tato informace trochu pokulhává za realitou. Důležitý šedivý kroužek, přes který službu můžete zaktivnit, se mi u adresy účtu zobrazil pouze u jednoho klienta, pro ostatní jako by místní úložiště neexistovalo. Je to určitě škoda - zrychlení je totiž skutečně znatelné okamžitě. Dobře to lze zpozorovat například zobrazením statistik za celé období existence účtu – velké množství dat se zobrazí ihned, chviličku si počkáte pouze na aktualizaci souvisejícího grafu.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál