Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
No items found.

Modifikátor volné shody

Google před časem představil novinku v možnostech shody klíčových slov, tzv. modifikátor volné shody. A protože se tahle drobná, ale poměrně užitečná změna týká i českých luhů a hájů a ještě se o ní příliš nemluvilo, rozhodli jsme se vám ji v krátkosti představit.

Helena Šimková
12.4.2011

Základní typy shod klíčových slov

Než se dostaneme k samotnému tématu tohoto článku, připomeňme si krátce základní možnosti shody. Můžete namítnout, že to už přece každý zná, ale opakování je matkou modrosti, takže...

Volná shoda je výchozí možností a zobrazuje reklamu i na podobné fráze, synonyma, množné a jednotné číslo vyhledávacího dotazu, výrazy bez diakritiky a další výrazy, které mají s klíčovým slovem nějakou logickou souvislost. Pokud máte např. klíčové slovo dámské oblečení, může se vaše reklama zobrazit např. i na dotaz damska mikina, sportovní oblečení atp.

Klíčové slovo "dámské oblečení" ve frázové shodě pak zobrazí reklamu pouze na výrazy obsahující toto sousloví v daném tvaru (tzn. před i za ním mohou být další řetězce znaků), např. levné dámské oblečení, dámské oblečení online.

Vložíte-li klíčové slovo do hranatých závorek (přesná shoda), zobrazí se váš inzerát pouze v případě, že uživatel zadá dotaz ve stejném tvaru a bez dalších slov navíc. V našem případě by tedy musel zadat dotaz dámské oblečení.

Množinu výrazů spouštějících reklamu můžeme omezit použitím vylučující shody. Pokud například máte v sestavě klíčové slovo dámské oblečení ve volné či frázové shodě, ale zároveň nechcete, aby se váš inzerát zobrazil na slovo sportovní dámské oblečení, přidáte vylučující slovo -sportovní. V jiném případě se nechcete zobrazovat na výraz pánské oblečení, ale zároveň máte v sestavě klíčové slovo dámské oblečení ve volné shodě. Stačí tedy přidat vylučující slovo -pánské. Zdá se to snadné, ale zamyslete se, kolik takových slov může existovat a jestli je reálné je všechny podchytit. Možným řešením tohoto problému je modifikátor volné shody.

K čemu Modifikátor volné shody slouží?

Zavedením modifikátoru volné shody (anglicky Broad Match Modifier) se Google snaží zmenšit poměrně výrazný rozdíl mezi tím, které vyhledávací dotazy zasáhneme klíčovými slovy ve volné a frázové shodě. Použitím modifikované volné shody pokryjeme mnohem více vyhledávacích dotazů než frázovou shodou, ale zároveň budeme mít možnost výrazně omezit množinu výrazů z volné shody. Názorněji to ukazuje následující obrázek. V jednotlivých boxech jsou uvedeny příklady vyhledávacích dotazů, které spustí reklamu pomocí klíčového slova dámské oblečení v uvedených možnostech shody.

Pomocí modifikátoru volné shody docílíme toho, že se inzerát bude zobrazovat na dotazy obsahující naše klíčové slovo (před kterým je „+“) bez diakritiky, s překlepy, skloňované, v jednotném a množném čísle či zkrácené, ale již ne na jeho synonyma a dotazy, které s ním mají podle Googlu (a často pouze podle něj) nějakou logickou souvislost (např. oděvy - trička).

Jak modifikátor zapsat?

Jednoduše. Přímo před vybrané slovo napíšete znaménko plus (+), např. +zimní kabát, zimní +kabát nebo +zimní +kabát.

Znaménko plus můžete umístit před jedno i více slov výrazu ve volné shodě. Vždycky ale dávejte pozor, abyste si tímto zásahem nevyloučili i slova, na která se vlastně chcete zobrazovat, a výrazně si tím nesnížili počet relevantních zobrazení. Obecně se nedoporučuje přidávat plus před slova jako jsou předložky a spojky.

Jak to tedy v praxi funguje?

Následující tabulka ukazuje příklady využití modifikátoru volné shody. V prvním sloupci jsou uvedena klíčová slova, ve druhém a třetím sloupci jsou varianty vyhledávacích dotazů, na které by se vaše reklama díky danému klíčovému slovu (ne)zobrazila.

Klíčové slovo v sestavě Inzerát se zobrazí na: Inzerát se nezobrazí na:
+dámské oblečení dámské šaty
dámská sukně
damska halenka
sportovní oblečení
dětské oblečení
prodej oblečení
dámské +oblečení pánské oblečení
sportovni obleceni
prodej oblečení
dámské šaty
dámská obuv
dámská móda
+dámské +oblečení prodej dámského oblečení
levne damske obleceni
bazar dámského oblečení
pánské oblečení
dámská obuv
prodej dámské obuvi

Při správném zacházení budou mít klíčová slova v modifikované volné shodě pravděpodobně vyšší CTR, vyšší konverzní poměr a lepší návratnost investic než ve standardní volné shodě. Oproti frázové a přesné shodě dosáhnete většího počtu zobrazení.

Pár rad závěrem

Pokud jste po přečtení těchto řádků z modifikované volné shody nadšení a chystáte se honem k vašim klíčovým slovům ve volné shodě přidat pluska, zadržte. Pravděpodobně byste nebyli s výsledkem spokojeni. Nejprve si fungování modifikované volné shody otestujte. Ke stávajícím klíčovým slovům přidejte nová v modifikované volné shodě, využít můžete i AdWords Campaign Experiments. Výkon si průběžně vyhodnocujte a po určité době se sami rozhodněte, které možnosti shod klíčových slov jsou pro vás z hlediska návratnosti investic nejvýhodnější.

Nepříjemné překvapení by vás mohlo potkat, jestliže rádi používáte k úpravám seznamu klíčových slov MS Excel. Tento program totiž podle znaménka plus usuzuje, že se jedná o rovnici a místo +slovo zobrazí chybovou hlášku #NÁZEV? Problém vyřešíte jednoduchým úkonem najít/nahradit (najít: „=+“; nahradit: „+“). Předejít mu můžete tak, že vybraným buňkám dáte formát text.

Upozorňujeme, že rozšířená volná shoda funguje pouze v Google AdWords. Myslete na to tedy při importování kampaní z Google AdWords do Skliku a ostatních systémů.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál