Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Jak mít web přizpůsobený pro jakékoliv zařízení

Vytváříte nový web nebo plánujete redesign? Přemýšlíte o tom, zda vytvořit mobilní verzi webu nebo chcete, aby byl váš web použitelný na jakémkoliv zařízení?

Michal Maňák
21.8.2012

V dnešní době stále roste počet zařízení, která se mohou připojit na internet. Velké množství webů s tímto nepočítá a jejich ovládání je na různých zařízeních poměrně složité. Vy, jako majitelé webů a e-commerce produktů, se tak můžete připravit o potencionální zákazníky a o zisk.

Díky technice zvané responsivní design bude váš web dobře ovladatelný na jakémkoliv zařízení - od mobilních telefonů až po Full HD televizory - a nebude potřeba vytvářet zvlášť oddělené verze pro každý typ zařízení.

Web přizpůsobený pro různá zařízení

Web přizpůsobený pro různá zařízení

Proč přizpůsobit web pro různá zařízení?

Klasické webové stránky nejsou pro prohlížení a ovládání na různých zařízeních přizpůsobeny a je proto nutné pamatovat na to, že se jednotlivé produkty liší svými technickými možnostmi:

  • Velikost zobrazovací plochy - mobilní zařízení mají menší zobrazovací plochu, než displeje notebooků nebo klasických počítačů.
  • Ovládání zařízení - ovládání pomocí myši a klávesnice je zcela odlišné od ovládání pomocí dotyku nebo jiného způsobu - například gesty na televizi. Je proto potřeba přizpůsobit web daným omezením a příležitostem.
  • Kvalita prohlížečů - nelze počítat s tím, že kvalita a možnosti prohlížečů jsou na různých zařízeních stejné. Prohlížeče pro klasické počítače nabízí více technických možností než mobilní či televizní prohlížeče.
  • Internetového připojení - kvalita pokrytí a rychlost připojení není vždy stejná jako u klasických počítačů. Například rychlost mobilního připojení je často více jak 2x menší a závislá na pokrytí lokality, ve které se právě nacházíte. Je také nutné počítat s tím, že mobilní připojení poskytuje omezené možnosti pro stahování dat.

Společnost Gartner zveřejnila výsledky prodeje chytrých telefonů. Tento segment zaznamenal od roku 2008 velice výrazný nárůst prodeje.

Celosvětový prodej chytrých telefonů koncovým uživatelům v letech 2008 až 2011. Zdroj: Gartner

Celosvětový prodej chytrých telefonů koncovým uživatelům v letech 2008 až 2011. Zdroj: Gartner

Z měření společnosti StatCounter vyplývá, že stále roste počet přístupu na web přes mobilní zařízení.

Celosvětový přístup na internet přes mobilní zařízení a klasický počítač v letech 2008 - 2012 (do července) Zdroj: StatCounter

Celosvětový přístup na internet přes mobilní zařízení a klasický počítač v letech 2008 - 2012 (do 21. srpna) Zdroj: StatCounter

Z grafu je patrný značný růst přístupů na internet z mobilních zařízení. Téměř dvanáct procent v roce 2012 není zanedbatelné číslo. Je nutné počítat s tím, že tento trend bude i nadále růst.

Nárůst se ale netýká jen mobilních zařízení. Roste také prodej televizorů s připojením k internetu:

  • Podle společnosti Alza.cz se prodej těchto televizorů zvedl proti předchozímu půl roku o více jak třicet procent.
  • Podle společnosti Datart.cz prodej televizorů „s připojením“ překonává jejich „offline“ verze o dvacet procent.

Pokud pro svůj web využijete responsivní design, zákazníci budou váš web používat snadno a efektivně. Vaše investice vložená do přizpůsobeného webu se vám vrátí v podobě provedených nákupů a pozdějších ušetřených nákladech za návrh, vývoj a správu oddělených webových stránek pro jednotlivá zařízení.

Co je responsivní design?

Tato metoda umožňuje vytvořit jeden web, který se patřičně přizpůsobí možnostem daného zařízení s důrazem na vysokou použitelnost a zážitek uživatele.

Výhodou je, že jako majitelé webu nemusíte přemýšlet nad tím, zda vytvořit oddělenou verzi webu pro všechna zařízení, která se mohou připojit na internet.

Jeden web použitelný na různých zařízeních

Jeden web použitelný na různých zařízeních

Webové stránky se navrhují do mřížky, tzv. gridu. Jednotlivé prvky se do této mřížky rozmístí, což lidem značně usnadňuje orientaci a hledání požadovaného obsahu. Protože jednotlivá zařízení umožňují zobrazení v různém rozlišení, je tuto mřížku potřeba patřičným způsobem upravit možnostem obrazovky.Jak to funguje?

Webové stránky se navrhují s využitím základní mřížky, která má velikost 960 obrazových bodů a je rozdělena do čtyř sloupců.

Výchozí mřížka pro webovou stránku - rozlišení 1024 x 768 obrazových bodů

Výchozí mřížka pro webovou stránku - rozlišení 1024 x 768 obrazových bodů

Po „příchodu“ zařízení na web je mu automaticky přizpůsobena mřížka a rozložení prvků (viz. následující obrázek):

Pro každé zařízení je vždy dostupná ta nejlepší varianta rozložení prvků na stránce

Pro každé zařízení je vždy dostupná ta nejlepší varianta rozložení prvků na stránce

Mobilní web nebo responsivní design?

Oba přístupy vytváří na návrh, tvorbu a správu webu odlišné nároky.

Mobilní web Responsivní design

Návrh webu

Náročnější - Je potřeba navrhnout dva oddělené weby s různým rozložením a přizpůsobeným obsahem.

Méně náročné - návrh webu je promyšlen pro všechna možná zařízení. Začíná se od nejmenšího rozložení, tedy pro mobilní zařízení. Díky prioritizaci prvků na stránce tak dojde k základnímu rozdělení, které se pro další zařízení pouze vhodně přeskupují.

Tvorba webu

Náročnější - vytváří se dvě oddělené verze webu - mají vlastní nakódované šablony, styly a další externí zdroje. Pokud se něco změní na jednom webu, je potřeba změnit něco na druhé.

Méně náročné - vytváří se jeden web - šablony a externí soubory jsou vždy stejné. Veškeré změny se provedou pouze jednou.

Pozn.: Je však potřeba, aby programátor znal specifické technologie a omezení pro implementace této metody.

Správa obsahu

Náročnější - oddělená verze webu často vyžaduje vlastní obsah a je tak spravován dvakrát. Není to však podmínkou.

Méně náročné - spravuje se jeden obsah.

Přizpůsobení potřebám mobilních uživatelů

Vyšší - oddělená verze webu umožňuje zapojit požadované funkce uživatelů na mobilních zařízeních.

Nižší - protože web slouží pro všechny uživatele, není možné vhodně zapojit požadované funkce mobilních uživatelů.

Technická náročnost

Nižší - protože jsou oba weby oddělené, každý web je optimalizovaný pro možnosti daných zařízení zvlášť a nejsou potřeba speciální webové technologie.

Vyšší - metoda využívá nejmodernějších webových technologií a je potřeba zajistit, aby vše fungovalo na velkém množství zařízení.

S tím souvisí, jak oba tyto způsoby fungují.

Jak funguje mobilní web

V případě oddělené mobilní verze webu je vytvořena druhá verze webu, která je přizpůsobena možnostem a omezením mobilních zařízení.

Webová stránka rozpozná typ daného zařízení - mobilním zařízením poskytne mobilní verzi webu, ostatním zařízením poskytne klasický web.

Webová stránka rozpozná typ daného zařízení - mobilním zařízením poskytne mobilní verzi webu, ostatním zařízením poskytne klasický web.

Webová stránka ověřuje, jakého typu je přistupující zařízení. Na základě toho rozhodne, jakou verzi webu danému zařízení nabídne.

Jak funguje responsivní design

Stránka využívajícího metody responsivního designu počítá s tím, že na ní mohou přijít různá zařízení.

Existuje tedy pouze jeden web, který díky technickému řešení změní rozložení jednotlivých prvků, uzpůsobí velikost obrázků, atp. podle možností daného zařízení. Vše se děje až v samotném zařízení.

Máte pouze jeden web, který se automaticky přizpůsobí možnostem daného zařízení.

Máte pouze jeden web, který se automaticky přizpůsobí možnostem daného zařízení.

Responsivní design nenabídne mobilním uživatelům “něco” navíc

Pokud chcete nabídnout uživatelům mobilních zařízení specifické funkce, které se hodí do kontextu použití mobilního zařízení, nemůžete použít responsivní design na jednom webu, který slouží pro všechny uživatele.

Budete tak stále muset vytvořit mobilní web obsahující specifické funkce, které uživatelé mobilních zařízení požadují a které by zbytečně obsahoval web klasický.

Pokud budete chtít poradit, jakou metodu zvolit, velice rádi vám s výběrem metody poradíme nebo pro vás web realizujeme.

Více informací

Zaujala Vás metoda responsivní design a chtěli byste znát více podrobností? Přečtěte si:

Doporučujeme také k přečtení knihu Responsive Web Design od Ethan Marcotte.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál