Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Polovina uživatelů má okno prohlížeče užší než 1025 pixelů

Podle měření Navrcholu.cz používá polovina uživatelů okno prohlížeče užší než 1025 pixelů. Stavět příliš široké stránky tedy může znamenat, že pro velkou část uživatelů bude jejich prohlížení značně nepohodlné.

Adam Fendrych
12.4.2011

Rozlišení versus šířka okna

Navrcholu.cz tiskovou zprávu nazvalo "Vysoké rozlišení obrazovek je již standardem", což může svádět k dojmu, že designeři nyní mohou směle tvořit široké stránky. Ze statistiky však vyplývá pravý opak. Pro prohlížení webu není podstatná velikost monitoru, ale šířka okna prohlížeče, ten totiž vymezuje výsek, který uživatel skutečně vidí. A více než polovina z nich používá šířku prohlížeče relativně úzkou.

Tisková zpráva Navrcholu.cz vychází z dostatečně širokého vzorku měřených webů, takže data lze považovat za průkazná. Co znamenají pro tvůrce webů?

Jakou šířku stránky zvolit

Podle měření má 41,65 % uživatelů okno prohlížeče v rozmezí 801—1024 pixelů. Přesnější škálování bohužel neznáme — kolik uživatelů neuvidí stránku celou, pokud bude široká 1000 pixelů, z měření nepoznáme. Lepší je proto počítat s "horší" variantou a nabídnout stránku dobře čitelnou všem z onoho 801—1024pixelového spektra.

Pokud zvolíte šířku stránky 800 pixelů, máte v rámci statistiky jistotu, že ji celou uvidí 91,37 % uživatelů. Je samozřejmě na vašem zvážení, jak moc jsou pro vás tyto údaje důležité a jak dobře dokážete obsah na webu uspořádat.

Prezentovat uživatelům na jedné stránce kvanta informací může vést jedině k jejich dezorientaci. Uživatelé většinu textu stejně nebudou číst (viz nedávná studie Jakoba Nielsena How Little Do Users Read?) a vybrat pouze to, co je v dané chvíli zajímá, je tou největší výzvou každého designera.

Při návrhu rozvržení stránky myslete na to, že uživatelé neradi skrolují oknem prohlížeče do strany. Naopak vertikální skrolování jim problémy většinou nečiní. Proto se snažte obsah uspořádat tak, aby byl co nejméně roztažený do šířky.

Přesnější měření

Jistě vás také napadlo, že klíčovou otázkou je, jak přesně jsou rozdělena čísla v rozmezí 801—1024 pixelů. 90 % těchto uživatelů může mít šířku okna mezi 1010 a 1024 pixely, ale třeba také mezi 850 a 880, což je poměrně velký rozdíl. Nás to zajímá také, a proto se od kolegů z Navrcholu.cz budeme snažit získat během dalšího měření přesnější čísla. O další zjištění se na našem blogu rádi opět podělíme.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál