Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Kniha Uživatelsky přívětivá rozhraní

Vyšel první český sborník textů o interakci člověka s počítačem (HCI) a použitelnosti uživatelských rozhraní. Jednou kapitolou přispěl i Dobrý web.

Adam Fendrych
12.4.2011

O čem to je

Sborník Uživatelsky přívetivá rozhraní
Sborník Uživatelsky přívětivá rozhraní mapuje projekty a názory odborníků na HCI v České republice. Nemá žádné jednotící téma, spíše se snaží představit HCI v celé jeho šíři. Použitelnost je u nás mladým a rychle se rozvíjejícím oborem. Nikdo však přesně neví, kdo a v jakých institucích či firmách se jí intenzivně zabývá.

Cílem projektu je ukázat HCI jako obor sdružující mnoho disciplín. Spojuje odboríky, kteří se zabývají výzkumem na akademické půdě s profesionály, kteří v každodenní praxi zlepšují použitelnost komerčních produktů a webů.

Výsledkem je velmi zajímavá směs, která vás nechá nahlédnout do kuchyně lidí pracujících na různorodých projektech. Některé kapitoly pro vás možná nebudou ničím objevné, jiné vám ale otevřou dveře do dosud nepoznaných lákavých zákoutí HCI.

Na co se můžete těšit

Stručný výtah z obsahu knížky:

  • Úvod do problematiky uživatelských rozhraní - Klára Loukotková o významu HCI a designu orientovaného na uživatele.
  • Lidský faktor a kontrola kvality jeho ošetření v projektech informačních systémů - Milena Tvrdíková o tom, jak kvalitní peopleware ovlivní náklady na provoz a změny.
  • Co skrývá uživatelské rozhraní? - Jan Brejcha o tom, jak se vyhnout přizpůsobení UI záměru designera a omezením systému.
  • Diskusie kritických ohlasů na adresu person - Jakub Franc o personách, jejich kritice a hlavních podmínkách jejich úspěšného využití.
  • Management vytváření uživatelských rozhraní - Michal Hořava o propojení jednotlivých disciplín HCI a správné koordinaci celého procesu.
  • Zavedení principů User Experience (UX) do firmy v českém prostředí - Jiří Mžourek o tom, jak ve firmě vytvořit tým UX, a orientovat ji tak na potřeby uživatelů.
  • Problematika Human-Computer Interaction v rešeršních systémech - Barbora Drobíková, Richard Papík a Martin Souček o významu použitelnosti v knihovnictví a informatice.
  • Kognitivně znevýhodnění v kontextu přístupnosti a použitelnosti webu - Andrea Fojtů o tvorbě přístupného webu.
  • Použitelnost jako nástroj zvyšování návratnosti investic do webu - Luboš Plotěný a Adam Fendrych o tom, jak vám použitelnější web vydělá peníze.
  • Silová zpětná vazba ve virtuální realitě - Jiří Sochor o dotykovém ovládání a rozhraních se zpětnou vazbou.
  • Metody zvýšení spolehlivosti interakce řidičů s vozidlem - Václav Matoušek o analýze pozornosti řidičů a snížení nehodovosti.
  • Využití hlasových technologií v praxi - Jan Nouza o hlasové komunikaci mezi člověkem a počítačem.
  • Virtuální realita, komunikace a pohyb - Roman Berka o pohybu ve virtuální realitě.

Kde ji seženu?

Kniha Uživatelsky přívětivá rozhraní byla pokřtěna 12. listopadu 2009 na Světovém dni použitelnosti. Vydavatelem je Michal Hořava z Horava & Associates.

K objednání je na adrese www.horava.com za cenu 280 Kč plus poštovné.

Prezentace z představení knihy na WUD 2009:

Zajímá vás použitelnost?

Přijďte na školení!

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál