Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Vývojářská konference pohledem UX Designera

Již od roku 2008 Google každoročně pořádá vývojářskou konferenci, Google I/O (Input & Output, nebo také Innovation for the Open). Na první pohled by se mohlo zdát, že tato konference přitahuje jenom vývojáře, ale během konference zjistíte, že okruh zaujatých lidí je mnohem širší. Pojďme se tedy podívat, co znamenal letošní ročník pro nás uživatele.

Petr Žďárský
4.6.2018

Úvod konference patřil hlavnímu okruhu, během kterého se na pódiu prostřídalo hned několik expertů z Google rodiny. Tématem, které hrálo velkou roli napříč celou konferencí, byla umělá inteligence.


Ta má podle slibů Googlu zajistit, že jednou nebudeme muset psát v práci e-maily. Zatím bude možné psát e-maily s automatickým doplňováním slov, adres a dalších věcí. Nebudeme tak muset vypisovat adresu, protože Google už jí stejně dávno zná. Samozřejmě to ušetří spoustu času, hlavně při psaní pracovních e-mailů, kdy Gmail dokáže rozpoznat kontext zprávy, na kterou odpovídáte a podle toho vám nabízí slova či celé věty.


Kontroverzní Google Assistant


Velké pozdvižení přinesla ukázka nových funkcí, které v sobě má Google Assistant. Tento pomocník vám obstará několik důležitých úkolů bez toho, aby se musel na něco ptát, nebo abyste museli něco aktivně dělat. Ovšem největší diskuze rozpoutala funkce automatického domlouvání schůzek nebo rezervací třeba k holiči či do restaurace.


Ukázky, které si Google připravil, byly nahrané, a i když později dodal, že se nejdříve asistent na začátku hovoru představí, je tato funkce spíše děsivá než užitečná. Asistent totiž zní velmi přesvědčivě, takže jeho možnosti jsou takřka neomezené. Navíc pokud by každý uživatel Androidu dal svému asistentovi nějaký příkaz, budou mít podniky spoustu práce s vyřizováním telefonátů.


Přehled zpráv i lepší orientace


Další část se soustředila na několik aplikací, které jsou pro Google i uživatele důležité každý den. Aplikace Google News vám nabídne rychlý přehled důležitých zpráv a samozřejmě za to vděčí umělé inteligenci. Ta si vytáhne všechna data o tom, co se právě děje a přímo pro vás vytvoří přehled pro jednodušší konzumaci zpráv.


Zajímavou novinkou bude zlepšení pro pěší navigaci v Google Maps. Kombinace mapy, gyroskopu, fotoaparátu a rozšířené reality vám umožní jednodušší navigaci v ulicích města. Poslední novinkou mezi aplikacemi jsou úpravy v Google Lens, které zvládá naskenovat jakýkoliv objekt a říct vám, co to je a podle typu vám nabídne různé možnosti, jak s tímto objektem pracovat.


Google se snaží o nás dozvědět ještě více informací


Není to ale Google jako takový, ale spíše machine learning technika, která zkoumá naše chování. Díky tomu se v nové verzi Androidu objeví akce pro aplikace, o kterých si Android myslí, že byste mohli potřebovat příště, až se k telefonu vrátíte a ty vám nabídne. Adaptivní nastavení baterie a jasu displeje, vám přinese větší výdrž baterie.


Google se snaží, aby tyto změny vedly k co nejrychlejšímu vyřešení uživatelských potřeb, a tím se omezil čas strávený na mobilech. Pomáhá tomu i spousta menších funkcí zakomponovaných do nové verze Androidu.


Budete si moci nastavit, kolik času chcete strávit v jednotlivých aplikacích nebo přepnutí displeje ve večerních hodinách do černobílého módu s možností omezení přístupu, tak abyste telefon vypnuli dříve a lépe se vám spalo. Všechny tyto funkce jsou jistě přínosné, ale uvidíme, zda se společnosti Google podaří skloubit více funkcí, které nám chce prodat, s tím že zároveň budeme na telefonu méně než do teď.


Vize Google je jasná


Větší využití umělé inteligence, pro větší pohodlí uživatelů. Jestli to přinese užitek nebo se snad umělá inteligence vyvine sama do jiné formy a bude ohrožovat lidi po celém světě jako v některém ze sci-fi filmů, si budeme muset počkat ještě pár let, ale na novinky od Google, tak dlouho čekat nebudeme. Vyzkoušet si je budeme moci již za několik měsíců či týdnů.



Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál