Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
UX

Zajímáte se o použitelnost a UX? Neprošvihněte letošní World Usability Day!

Hravost v designu a použitelnost – jak to jde vůbec dohromady? Přijďte se podívat na konferenci World Usability Day a zkuste nahlédnout na design z různých perspektiv.

Nikola Dynybylová
1.11.2012

Už příští týden ve čtvrtek 8. 11. 2012 se v pražském kině Atlas uskuteční osmý ročník konference World Usability Day, letos na téma Hravost v designu. Akce je zaměřená na propagaci použitelného designu webových stránek i obecně jakýchkoliv produktů, které člověk používá. World Usability Day je součástí série konferencí konaných po celém světě pod záštitou User Experience Professional Association a Česká republika tak patří mezi dalších více než 40 zemí, v nichž se akce pořádá.

Proč World Usability Day vznik?

Protože na jedné straně je technologie, která se den ode dne vyvíjí kupředu, na straně druhé člověk, který se z hlediska svých vlastností nemění – nemáme více rukou ani rychlejší myšlení. Máme svoje fyzická omezení a nerozvíjíme se tak rychle, jako technologie, jejíž pokrok sami podněcujeme. World Usability Day je akcí, která se na tento fakt snaží upozornit a přizpůsobit design a výrobu produktů lidem a jejich potřebám – tak, aby lidé byli schopní tyto produkty jednoduše a intuitivně používat.

Programové ladění…

Protože téma vybízí k hravosti a inovacím, je i program konference pestrý a snad každý v něm najde zajímavé podněty a inspiraci. Vystoupí celkem deset řečníků s přednáškami o user experience, testování použitelnosti, kreativitě i technologických trendech. Jmenujme například Adama Fendrycha z ExperienceU, který bude mluvit o přístupu člověka k dotykovým rozhraním. Neméně zajímavým řečníkem bude Jan Šedivý z ČVUT, který působil roky v zahraničí prací pro společnosti IBM a Google, s přednáškou zaměřenou na aplikace pro rozpoznávání řeči. Praktické tipy k tomu, jak komunikovat s klientem na téma UX a jak mu smysluplně toto problematiku vysvětlit, vám představí Ondřej Válka z GoodData. O hravých projektech SYMBIO Digital uslyšíte od Jakuba Španihela a Václava Krbůška. Kreativitu jako cestu ke skvělému uživatelskému rozhraní zmíní Jan Jelínek.

Konference je v ČR pořádána pod hlavičkou občanského sdružení Prague ACM SIGCHI – organizace jejímž cílem je rozvíjet a formovat tematiku UX a HCI a zvyšovat povědomí veřejnosti o této problematice. V organizaci dochází s letošním rokem k formálním změnám, mimo jiné přestane fungovat pod svým aktuálním názvem a začnete se s ní setkávat jako s Asociací UX. Kromě formálních změn dojde i ke změnám organizačním. Celou koncepci nového fungování vysvětlí předseda organizace Luboš Plotěný při přednášce SIGCHI se mění.

Programem konference bude provádět Jakub Franc ze společnosti AVG, který se tématu interakce člověka s technologiemi sám dlouhodobě věnuje.

Začátek konference je v 9:00, konec ve 14:00. Tak akorát, abyste se nepřestali bavit a nezačali nudit. Akce je pořádána zdarma a neziskově, je tak snadno dostupná široká skupině zájemců.

World Usability Day

Na co se ještě můžete těšit?

V rámci doprovodného programu si budete moct podívat za Radkem Řezáčem ze společnosti Mind Technologii na MindScope – výukovou herní aplikaci založenou na principu biofeedbacku, jež umožňuje nácvik relaxace a sebekontroly. Navštívit můžete i Vratislava Fabiána, který bude prezentovat technologii eye tracking, která je pod vedením společnosti Medicton Group vyvíjena pro včasnou diagnostiku poruch čtení.

Letošní World Usability Day sponzoruje řada zajímavých firem – například nakladatelství IDG, které věnovalo několik ročních předplatných časopisu Computerworld. Příznivce IT tematiky a kultovních seriálů potěší jména Geek World a Geekshop, aneb budete moc soutěžit o několik parádních triček. Dále budete moc vyhrát školení podle vlastního výběru od Dobrého webu. A protože je použitelnost jako téma hlavně o uživatelích, věnovala společnost ExperienceU do soutěže pronájem usability laboratoře a UX specialisty na celý den.

Je to o hravosti, tak si zasoutěžte…

A abyste nemuseli dlouho čekat, jedna soutěž je od organizátorů k dispozici už teď. Máte-li chuť na tričko z Geek Worldu a předplatné časopisu Computerworld, zapojte se. Cílem soutěže je najít ve svém okolí nepoužitelný, či velmi špatný design webu/produktu, vyfotit jej a zaslat na adresu soutez@sigchi.cz. Vyhrávají tři nejhorší designy, na které dokážete přijít. Ukončení soutěže je 5. 11. 2012 (včetně). Další podmínky najdete na webu konference.

  

Letošní World Usability Day s tématem Hravost v designu cílí nejen na člověka a jeho potřeby, ale i jeho emoce. Přijďte se podívat, poučit, informovat, či se sami zapojit do diskuse.

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál