Dejte nám signál

Děkujeme! Brzy se vám ozveme.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo se ozvěte Michalovi

Michal Mládek

Sales & Marketing Director
michal.mladek@sherpas.cz773 773 817
SEO

Obnovení screenshotu webu na Seznamu

Je poměrně známo, že vyhledávač Seznam má dlouhodobě dost problémů s náhledy webů, které zobrazuje ve výsledcích vyhledávání. Sbírání náhledů probíhá automaticky, ovšem Seznam postupuje podle jakýchsi svých priorit, takže se mnohdy k vašemu obsahu nemusí dostat. Když už má takový náhled zpracovaný, tak buď patří jinému webu, je zastaralý nebo nevypovídá o cílové stránce.

Pavel Jašek
12.4.2011
Dlouho neaktualizovaný náhled webu pojišťovny Direct

Jak v září uvedl v SEO konferenci Štěpán Škrob, vedoucí fulltextového oddělení v Seznamu, na screenshoty má Seznam vyčleněného zvláštního robota, který je poznat podle adresy screenshotx.seznam.cz (x je určité číslo, existují minimálně screenshot, screenshot1, screenshot2, screenshot3 a screenshot4). Tento robot má dost problémů při procházení webů – nejen proto, že používá Internet Explorer pro snímání (zkouší se také snímání pomocí prohlížeče s jádrem Gecko), ale také, že aktualizace screenshotů je zcela jistě velmi náročná pro zpracování. Za jednu vteřinu se dá připravit náhled pouze několika málo webů.

Robot se navíc musí vypořádávat s mnoha technickými překážkami na stránce. Načtení některých prvků trvá dlouho, problematickými jsou také Flash animace, dynamické JavaScriptové navigace a další prvky. Je nutné si dát pozor také na hlášku, která na webu zůstane, pokud jsou vypnuty animace či jiné aktivní prvky.

Obnovený náhled webu pojišťovny Direct

Pokud chcete obnovit náhled webu do aktuální podoby, přidejte konkrétní stránku přes přidávací formulář Seznamu. Tento postup byl popsán již v lednu 2008 na blogu Fulltextu Seznamu, nejedná se o nic nového. Byl jsem však mile překvapen, že lze takto jednoduše a velmi rychle přimět robota Seznamu, aby si udělal nový náhled.

Ještě nevytvořený náhled stránky o konferenci WebTop100
Aktualizovaný náhled stránky o konferenci WebTop100

U náhledů, které jsou uvedeny v tomto blogspotu, byl náhled obnoven do dvou minut. Občas se může stát, že se netrefíte do správného okamžiku, a požadavek na vložení se neprojeví v obnovení screenshotu. Vyčkejte pár desítek minut a zkuste to znova. Určitě však přidávání nepřehánějte, vždyť je to jenom robot :-)

Nalaďte si Vysílačku

Sdílíme znalosti v podcastech, newsletterech a dalším obsahu. Přihlaste se k odběru a získejte přehled o digitálním terénu.

Děkujeme, že chcete zůstat na příjmu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nebo nás sledujte na těchto platformách

Kontakt

Vytáhneme vás nahoru

Nechte si hodit lano. Známe správné byznysové trasy a odhalíme každou designovou nástrahu.

Dejte nám signál